Perheterapia on ammatillinen ja tietoinen pyrkimys ja menetelmä tutkia, ymmärtää ja hoitaa perheen sisäisessä vuorovaikutuksessa ja yksittäisillä perheenjäsenillä esiintyviä häiriöitä ja niiden aiheuttamaa kärsimystä (Aaltonen Jukka, Duodecimin terveyskirjasto). Perheterapian tavoitteena on perheen haitallisten vuorovaikutuskuvioiden muuttuminen.
Voimavarakeskeinen pari- ja perheterapia pitää sisällään dialogisia, narratiivisia, systeemisiä ja ratkaisukeskeisiä elementtejä. Voimavarakeskeisten perheterapeuttisten keskustelujen avulla jaetaan kokemuksia, tullaan kuulluksi ja löydetään ymmärrystä vuorovaikutuskuvioihin. Keskustelun avulla synnytetään dialogia perheenjäsenten tai parin välille. Hyvin keskeistä on löytää vahvuuksia parisuhteesta tai perheestä ja positiivista näkökulmaa ja voimavaroja arkeen.
Perheterapian kokoonpanot voivat vaihdella koko perheen tapaamisista yhden perheenjäsenen tapaamiseen. Tavallisia kokoonpanoja ovat myös vanhempien tapaaminen, lasten tapaamiset ilman vanhempia tai toisen vanhemman ja yhden lapsen tapaamisiin. Tapaamiset räätälöidään tarpeen mukaan.
Ensimmäisellä tapaamisella tutustutaan tilanteen taustoihin ja selvitetään toiveita ja tavoitteita terapialle. Pari- tai perheterapiaistunnon kesto on 90 minuuttia. Jos tarvitaan yksilökäyntejä, niiden kesto on 60 minuuttia. Tapaamisia on kahden tai kolmen viikon välein, tarvittaessa useamminkin. Terapiajaksojen pituus riippuu luonnollisesti ongelmien luonteesta, mutta yleensä käyntijaksot ovat viidestä kymmeneen käyntikertaan.